Concept

Wat doen wij anders?

Voor BUUR[N] richten we een coöperatief woonfonds op. Van daaruit financieren we wooncoöperatie-initiatieven. Investeerders, gemeenten, bedrijven en particulieren worden coöperant en investeren voor een bescheiden rendement. Bewoners kunnen als zij dat willen ook participeren in het woonfonds.

Een nieuw proces om obstakels te overkomen

Dit doen we anders
Wooncoöperaties worden nu vooral door initiatiefgroepen met toekomstige bewoners gestart. Dit vergt veel eigen kennis en netwerk, en dit maakt het voor een kleine groep mensen toegankelijk. 

Ons doel is om wooncoöperaties mogelijk te maken voor een brede groep van bewoners. Dit doen we door kennis en ervaring vanuit projectontwikkeling, ontwerp en financiering te bundelen en een blauwdruk te ontwikkelen voor een inclusieve wooncoöperatie die de eindstreep haalt.

Blijvend betaalbaar wonen

Bewoners

Een wooncoöperatie geeft de bewoners financiële voordelen: zij houdt het wonen op de lange termijn betaalbaar. In het begin zijn de huurprijzen in een wooncoöperatie maar iets lager dan markthuren. Wooncoöperaties indexeren hun huren beperkt. Op de lange termijn merk je het verschil. De huren stijgen  minder snel, waardoor ook nieuwe bewoners toegang houden tot de woningen.

Bovendien kun je als bewoner ook participeren in de wooncoöperatie. Als mede-eigenaar van de wooncoöperatie huur je in feite bij jezelf, waardoor het wonen altijd eerlijk is. Als je als bewoner investeert, krijg je net als de andere coöperanten een fair en sociaal rendement op je inleg.

De kracht van het collectief

BUUR[N]

Op dit moment bestaan wooncoöperaties voornamelijk als op zichzelf staande projecten. Met BUUR[N] streven we ernaar een netwerk van wooncoöperaties op te bouwen. Door de kracht van collectiviteit te benutten als een financieel vliegwiel, markeert de eerste BUUR[N] wooncoöperatie het begin van een beweging. 

Bij BUUR[N] gebruiken we de vrijgekomen financiële middelen die overblijven na kosten voor beheer en onderhoud om de volgende wooncoöperatie te ontwikkelen. Deze nieuwe wooncoöperatie ondersteunt op zijn beurt weer de daaropvolgende. Op deze manier blijft de beweging groeien en voegt nieuwe buurten met betaalbare woningen toe aan ons systeem.

Download onze brochure